Ny app skal sikre, at flere er klar til kikkertundersøgelser

26-02-2020
Tyk- og endetarmskræft er den tredje hyppigste kræftform i Danmark, og en kikkertundersøgelse er det mest effektive værktøj til at opdage og følge sygdommen. Ny app skal hjælpe patienterne på vej.

Undersøgelse af tarmen kræver, at den er helt tømt for afføring, før man kan tjekke slimhinden grundigt, og desværre må ca. 1 ud af 4 undersøgelser aflyses, bl.a. fordi borgeren møder op til undersøgelse uden at være ordentligt udrenset. 

Det kan skyldes mange ting, men en forklaring er, at det kan være svært at forstå vejledningen, som på skrift forklarer, hvad man må spise og drikke i dagene op til undersøgelsen. 

Som borger er det ærgerligt at blive sendt hjem og skulle starte forfra med ud-rensning, ligesom der går længere tid, før man får afklaret, om der er noget alvorligt galt. For hospitalet er det dårlig udnyttelse af kapaciteten, når en borger må sendes hjem igen.

TarmTjek guider og giver tryghed

Med den nye app ’TarmTjek’ på mobiltelefonen bliver man med ord og grafik guidet præcist igennem hele udrensningsforløbet og får besked om, hvad man skal gøre hvornår i forbindelse med udrensningen. I appen er der både information om fødevarer, man skal undgå, og der er mulighed for push-beskeder, som f.eks. minder om, hvornår det er tid til at tage udrensningsmedicin.

Læs hele artiklen her