Ny klinik for senfølger efter kræftbehandling i tyk- eller endetarmen

14-09-2020
Den 1. september 2020 etableres en ny klinik for senfølger efter kræftbehandling i tyk- eller endetarmen. Den har foreløbig åbent 2 dage om ugen, og klinikken samarbejder med specialister indenfor urinvejssygdomme, gynækologiske sygdomme, samt psykiatri og sexologi.

Information om senfølgeklinik på afdeling for Mave-, Tarm- og Leversygdomme Herlev Gentofte Hospital 

Den 1. september 2020 etableres en ny klinik for senfølger efter kræftbehandling i tyk- og endetarmen. 

Klinikken har foreløbig åbent 2 dage om ugen, hvor to dedikerede sygeplejersker modtager patienter og indleder behandling. Derudover er både en medicinsk og kirurgisk læge tilknyttet klinikken én gang om måneden, og efter behov er der desuden tilknyttet en diætisk. 

Klinikken samarbejder med specialister indenfor urinvejssygdomme og gynækologiske sygdomme, samt psykiatri og sexologi. 

Hvilke sygdomme og symptomer drejer det sig om? 

De modtager patienter, som har senfølger efter behandling for kræft i tyk- og endetarmen. Det vil ofte dreje sig om tarmproblemer og urinvejsproblemer. Desuden kan der være tale om seksuelle problemer, søvnproblemer, smerter, angst og depressive symptomer, samt træthed og manglende energi. 

Hvordan visiteres patienter til klinikken? 

Alle patienter, som opereres på Herlev Hospital vil blive tilbudt screening for symptomer på senfølger til sygdom og behandling. Denne screening foregår ved, at patienten ca. 3 måneder efter operationen modtager en orientering i e-Boks om en spørgeskemaundersøgelse, som omfatter en lang række af de symptomer, som kan opstå efter behandling. 

Som led i screeningen spørges patienten om vedkommende vil kontaktes telefonisk af en af klinikkens sygeplejersker. Ved den efterfølgende telefoniske samtale vurderer sygeplejersken sammen med patienten, om det er relevant at få en tid på klinikken.