Tarmkræft kan forebygges ved at spise mindre forarbejdet kød

13-06-2018
Beregninger fra Kræftens Bekæmpelse viser, at vi kan forebygge 600 tilfælde af kræft i tyk- og endetarm om året, hvis danskerne slet ikke spiser forarbejdet kød som spegepølse og bacon. Derfor er det sundest at spise mindst muligt forarbejdet kød.

Der findes masser af gode, gamle klassikere uden forarbejdet kød til madpakken og middagsbordet. Illustration: Kræftens Bekæmpelse

For første gang har forskere sat tal på, hvor mange tilfælde af tarmkræft, vi herhjemme potentielt kan undgå ved forskellige livsstilsændringer. 5000 danskere får tarmkræft hvert år. Ifølge beregningerne fra Prevent-studiet kan der årligt forebygges 600 tarmkræft-tilfælde, der skyldes forarbejdet kød som pølse, bacon og saltkød. 

Det forarbejdede kød bliver ofte røget, tilsat nitrit eller gennemgår andre behandlinger, der i sig selv er kræftfremkaldende.

Prevent-studiet offentliggjort i anerkendt tidsskrift 

Tallene er fra Prevent-studierne, der er lavet over tobak, overvægt, alkohol og nu også forarbejdet kød. Beregningerne ligger til grund for fremskrivningen af de forskellige risikofaktorer. Forskere har i dette tilfælde fodret beregningsmodellen med en række data om bl.a. kræftforekomst, befolkningstilvækst og mængden af forarbejdet kød- og fjerkræ, vi spiser herhjemme. Det fremgår af den undersøgelse, forskerne fra Kræftens Bekæmpelse netop har fået offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Cancer Epidemiology.

Spis mindst muligt forarbejdet kød

Det nye Prevent-studie og den internationale kræftforskning viser en klar sammenhæng mellem risiko for tarmkræft og indtag af det forarbejdede kød, og man bør derfor spise mindst muligt af de forarbejdede kød- og fjerkræprodukter. Det sundeste er slet ikke at spise forarbejdet kød.

Studiet bekræfter, at der en sammenhæng mellem kræft i tarmen og forarbejdet kød. Det er dog vigtigt at understrege, at et enkelt stykke med spegepølse i ny og næ ikke er livsfarligt. Der er andre livsstilsfaktorer, der samlet set er skyld i flere kræfttilfælde end det forarbejdede kød, men et mindre indtag af forarbejdet kød vil klart gavne danskernes sundhed og nedsætte risikoen for tarmkræft.   

Gitte Laub, projektchef hos Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at vi vælger andre lækre alternativer til forarbejdet kød. Foto: Tomas Bertelsen

Der er mange gode alternativer til forarbejdet kød

At der er en sammenhæng mellem kræft i tarmen og forarbejdet kød som spegepølse, rullepølse og bacon har der været stigende fokus på i de seneste år. Og der er et stort potentiale for at forebygge tarmkræft, hvis vi ændrer vores madvaner.

- I madpakken kan hamburgerryg, skinke, salami og hønsesalat erstattes af kartoffelmaden, æggemaden og sildemaden. Og på middagsbordet kan kylling og fiskefilet vælges frem for pølser og bayonneskinke, siger Gitte Laub Hansen, projektchef hos Kræftens Bekæmpelse, og fortsætter:

- Forskningen, både vores og andres, viser en klokkeklar sammenhæng mellem tarmkræft og forarbejdede kød- og fjerkræprodukter. Risikoen for tarmkræft er større, jo mere forarbejdet kød og fjerkræ vi spiser. Vi kan derfor ifølge Prevent-studierne forebygge 22.000 tilfælde af tarmkræft over de næste 30 år, hvis vi undgår forarbejdet kød fra i dag af.

Der findes masser af gode, gamle klassikere uden forarbejdet kød til madpakken og middagsbordet. Læs mere om alternativerne her.

Læs om forarbejdet kød og risikoen for tarmkræft på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.

Læs de europæiske kræftråd her.

Fakta om Prevent-studierne

Førsteforfatter på studiet vedr. forarbejdet kød og kræft er seniorprojektleder Sofia Lourenço, og førsteforfatter på studiet vedr. sol og solariebrug er postdoc Brian Køster, begge ansat i Kræftens Bekæmpelse. Disse undersøgelser indeholder kun danske tal.

Førsteforfatter på studierne vedr. alkohol, rygning, overvægt og fysisk inaktivitet og kræft er Therese M. L. Andersson, der er ph.d. og assisterende professor ved det svenske Karolinska Institut – hun var tidligere ansat i Kræftens Bekæmpelse.

Studierne indeholder fremskrivninger for fem nordiske lande, Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige.

Studierne er finansieret med støtte fra Kræftens Bekæmpelse og Nordic Cancer Union (NCU).