Patientforeninger får Kræftens Bekæmpelses Hæderspris for deres arbejde for kræftpatienter

04-02-2020
Kræftens Bekæmpelses Hæderspris 2020 går til 20 patientforeninger og -netværk, som både hver især og samlet set gør en stor og betydningsfuld indsats for kræftpatienter og pårørende i alle dele af kræftforløbet. Hædersprisen blev overrakt af formand for Kræftens Bekæmpelse Helen Bernt Andersen tirsdag den 4. februar på World Cancer Day.

Hædersprisen blev overrakt af formand for Kræftens Bekæmpelse Helen Bernt Andersen tirsdag den 4. februar på World Cancer Day. FOTO: Thomas Bertelsen

De 20 patientforeninger og –netværk arbejder for at gøre en forskel for patienter og pårørende inden for en bred vifte af specifikke kræftdiagnoser, mens andre har et bredere perspektiv, som f.eks. familier med cancerramte børn, senfølger eller motion. Alle samarbejder med Kræftens Bekæmpelse – nogle af foreningerne er store og landsdækkende med flere tusind medlemmer, mens andre er små netværk, der mødes med jævne mellemrum. Fælles for dem alle er, at de drives af ildsjæle, som selv har haft en kræftsygdom inde på livet, og som brænder for at gøre en forskel for andre i samme situation.

Tirsdag den 4. februar fik de 20 patientforeninger og –netværk Kræftens Bekæmpelses Hæderspris 2020 overrakt af formand for Kræftens Bekæmpelse Helen Bernt Andersen. Det skete ved et arrangement i Skuespilhuset i København, som også var en markering af World Cancer Day. Helen Bernt Andersen begrunder valget således:

- Patientforeningerne modtager i år Kræftens Bekæmpelses Hæderspris for det store og helt unikke arbejde, de hver dag gør for kræftpatienter og pårørende i Danmark. Det er imponerende, hvordan disse mennesker bruger deres fritid på at engagere sig sundhedspolitisk, på at deltage i arbejdsgrupper og udvalg, på at besvare telefonopkald fra bekymrede patienter og deres pårørende, på vidensdeling, på pressearbejde og på konstant at være opdateret med en enorm detailviden på netop deres specifikke område, siger Helen Bernt Andersen.

Kræftpatienter finder trøst hos ligesindede

På trods af at man som kræftpatient kan være omgivet af et stort netværk af familie og venner, føler nogle sig alene med deres tanker, følelser og erfaringer igennem kræftforløbet. Mange patienter og pårørende har derfor stor glæde af at møde andre mennesker, som står i en lignende situation, eller som har gennemlevet et lignende forløb. I mødet med ligestillede beskriver mange patienter og pårørende at opleve en helt særlig forståelse for det, de gennemgår.

- Det betyder virkelig noget at kunne tale med andre i samme situation. Nogen der forstår, præcis hvordan det er. Nogen der kan fortælle, hvordan de har håndteret deres oplevelser under en kræftsygdom. Ildsjælene bag de 20 patientforeninger og -netværk har selv gået vejen og kan med deres erfaringer gøre en kæmpe forskel for kræftpatienter og deres pårørende ved at give håb, styrke og sammenhold, siger Helen Bernt Andersen.

Kræftens Bekæmpelses Hæderspris

Det er 10. gang, at Kræftens Bekæmpelse uddeler sin hæderspris på 50.000 kr. Med prisen ønsker Kræftens Bekæmpelse at påskønne en person eller gruppe, som har gjort en særlig indsats inden for kræftområdet, herunder også forebyggelse af kræft. Se tidligere vindere her.

Fakta

World Cancer Day

World Cancer Day markeres verden over hvert år den 4. februar. Formålet med dagen er at gøre opmærksom på kræft og opfordre til bedre forebyggelse, opdagelse og behandling af sygdommen med det mål, at færre mennesker rammes af kræft, og at færre dør af sygdommen.

Patientforeningerne

De 20 patientforeninger og –netværk, der modtager Kræftens Bekæmpelses Hæderspris 2020, er:

Blærekræftforeningen

Dansk Brystkræft Organisation - DBO

Dansk Landsforening for Hals- og Mundhuleopererede - DLHM

Dansk Lymfødem Forening - DALYFO

Dansk Myelomatose Forening

Dansk Nyrecancer Forening - Danyca

Foreningen Cancerramte Børn

Foreningen Netpa Danmark

HjernetumorForeningen

Kræft I Underlivet - KIU

Landsforeningen Bryd Grænser 

Netværk for Kræftbehandling i Udlandet - Netku

Netværk for patienter med hals- og mundhulekræft

Pancreasnetværket i Danmark

Patientforeningen Modermærkekræft

Proof of Life

Prostatakræftforeningen - PROPA

Senfølgerforeningen

Stomiforeningen COPA

Tarmkræftforeningen